Kleiner wonen tijdens je pensioen: tips en voordelen

25 juni, 2024
Door Storo
Kleiner wonen tijdens je pensioen: tips en voordelen

Na tientallen jaren hard werken staat die glorieuze mijlpaal eindelijk voor de deur: je pensioen! Je verdient het om te genieten van dit nieuwe hoofdstuk. We willen je daarom een levensveranderende suggestie meegeven om nog meer te profiteren van deze nieuwe periode: kleiner gaan wonen.

Als de lege kamers in je huis je nog niet hebben overtuigd, dan geven we je hieronder graag een lijstje mee met de voordelen van kleiner wonen. We vullen deze aan met enkele slimme tips om je volledig voor te bereiden op deze fijne tijd.

Wat betekent het om kleiner te gaan wonen?

Kleiner gaan wonen verwijst vanzelfsprekend naar het verhuizen naar een kleiner huis. Het wordt vaak geassocieerd met een eenvoudiger, minimalistischer leven, waarbij je je materialistische bezittingen wat meer aan de kant zet. Hoewel we hier in elke levensfase van kunnen profiteren, focussen we ons in deze blog op de voordelen voor gepensioneerden.

De voordelen van kleiner gaan wonen tijdens je pensioen

Een gepensioneerd koppel geniet van hun kleine, gezellige huis na kleiner te gaan wonen.

Lagere kosten 

Kleinere huizen hebben meestal lagere verzekeringspremies, energierekeningen en onderhoudskosten. Dat zorgt ervoor dat je meer van je pensioeninkomen overhoudt zodat je tijdens die 'gouden' jaren wat meer kan genieten. 

Rustiger leven

Na jarenlang te werken en een drukke carrière op te bouwen, verdien je het om een stapje terug te zetten. Een kleinere woning is dus ideaal omdat het veel minder onderhoud en werk vergt. Taakjes die vroeger eenvoudig waren, durven nu al eens wat meer van je lichaam te vragen. Daarom kan een kleiner, gezelliger huis wonderen doen voor je mentale en fysieke gezondheid. 

Toegankelijkheid

Met een blik op de toekomst is een kleiner huis zeer praktisch als mobiliteit een probleem begint te worden. Zeker als de woning enkel uit gelijkvloers bestaat. Zonder trappen is de kans al kleiner dat je valt en wordt het heel wat eenvoudiger om in je woning te navigeren.

Verhuizen naar je favoriete buurt 

Kleiner gaan wonen geeft je de mogelijkheid om naar een leukere locatie te verhuizen. Je wilt misschien dichter bij je hobby’s, zorginstellingen, familie of zelfs het openbaar vervoer zijn. Kleinere woningen zijn vaker goedkoper in gewilde regio’s, waardoor je een plek kan kiezen die beter bij je levensstijl past. Zo kan je meer tijd vrijmaken voor je hobby’s en vrienden en kan je je nieuwe buren leren kennen. Door al deze voordelen voelt het ruilen van vierkante meters voor een betere locatie niet eens aan als een compromis.

Stappenplan om kleiner te gaan wonen

Stap 1: Kies je nieuwe thuis

Of je je nu in een gezellig huisje, een appartement of een serviceflat settelt, je moet wel rekening houden met enkele belangrijke zaken. Een kleiner huis staat niet onmiddellijk gelijk aan een goede toegankelijkheid. Kijk goed na of de woning geschikt is voor de toekomst en vraag aan mensen uit de buurt hoe het is om daar te wonen.

Stap 2: Ruim op en doe je overbodige spullen weg

De kans is groot dat je door de jaren heen enorm veel spullen hebt verzameld. Verhuizen is het ideale moment om beslissingen te maken over wat essentieel is en wat niet. Je kan alles wat je niet nodig hebt verdelen over vier stapels:

Doneren: Aan sommige dingen heb je zelf niets meer, maar ze zijn nog te goed om weg te gooien. Vraag dan eens aan vrienden, familie en goede doelen of zij er nog iets mee kunnen doen. Jij bent er eindelijk vanaf en je hebt er nog iemand blij mee gemaakt ook, win-win dus.

Verkopen: Kunnen je oude spullen nog iets waard zijn? Kijk dan eens naar online platforms, rommelmarkten en tweedehandswinkels om je waardevolle spullen op te verkopen.

Recycleren: Alles wat niet langer bruikbaar is, kan je naar het recyclagepark brengen.

Stockeren: Zijn er zaken die je echt niet kan wegdoen, maar die je ook niet elke dag nodig hebt? Dan kan je die stockeren in een opslagruimte, zodat ze veilig en netjes aan de kant liggen tot je ze nodig hebt of tot je er wel afscheid van kan nemen. Self-storage is ook ideaal voor seizoensgebonden items, belangrijke documenten of andere zaken die je niet dagelijks nodig hebt.

Step 3: Ga op zoek naar helpers

Familieleden helpen hun grootouders met verhuizen.

Zodra je de knopen hebt doorgehakt en weet wat je wil bijhouden, kan je beginnen inpakken. Ga daarbij zeker op zoek naar helpers want je mag deze stap niet onderschatten. Kan je voor de verhuisdag niet bij je vrienden of familie terecht, doe dan beroep op een verhuisfirma om de verhuizing van begin tot einde in goede banen te leiden.

Storo Self-Storage helpt je met je verhuizing tijdens je pensioen

Kleiner gaan wonen tijdens je pensioen is de beste beslissing zijn die je kan maken. De verhuizing zelf is een zware karwei, maar er zijn heel wat oplossingen om ze te vergemakkelijken. Bij Storo Self-Storage willen we je verhuizing zo eenvoudig mogelijk maken. Je kan stevig inpakmateriaal aankopen en opslagruimtes van verschillende formaten huren om je spullen tijdelijk of langdurig in op te slaan.

Met onze geavanceerde beveiligingssystemen, zoals camerabewaking, alarmbeveiliging en toegangscontrole, moet je je geen zorgen maken over je spullen. Beschouw ons gerust als je tweede huis, terwijl je na je pensioen kan genieten van een gezellig, rommelvrij stekje.

Huur een opslagruimte

Huur een box

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.