Self-storage voor verzamelingen: wat kan je allemaal stockeren en hoe doe je dat het beste?

19 juni, 2024
Door Storo
Self-storage voor verzamelingen: wat kan je allemaal stockeren en hoe doe je dat het beste?

Van kunst tot antiek tot actiefiguren tot stripboeken — iedere verzamelaar wil zijn dierbare items graag in perfecte staat houden. Maar naarmate een verzameling groter wordt, kan ruimtetekort een probleem worden. Heb je dus geen ruimte meer om alles een eigen plekje te geven? Kijk dan eens naar self-storage om je unieke items op een veilige locatie te bewaren. 

Maar welke verzamelobjecten kan je allemaal stockeren en hoe doe je dat het beste? In deze blog vind je het antwoord op al jouw vragen!

Waarom kiezen voor self-storage?

een waardevolle collectie in een opslagruimte

Self storage is ideaal voor verzamelingen omdat de gebouwen van hoogstaande beveiligingssystemen voorzien zijn. De meeste vestigingen staan onder permanente camera — en alarmbewaking en sommigen hebben zelfs toegangscontrole en de optie om je verzameling te verzekeren. Door de toegangscontrole hebben enkel jij en de personen die je hebt toegekend de mogelijkheid om het gebouw en de opslagruimte te betreden. Dat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over inbrekers, noch over onhandige vrienden die je spullen weleens zouden omstoten. 

Welke verzamelobjecten kan je stockeren?

een verzameling in dozen bewaren

Er zijn zoveel verschillende verzamelingen die je kan opslaan in een self storage unit. We hebben de meeste populaire hieronder opgelijst: 

 • Postzegels en eerstedagenveloppen
 • Stripboeken en ruilkaarten
 • Speelgoed, actiefiguren, beeldjes en poppen
 • Antiek en historische items zoals meubels, kunst, medailles en documenten
 • Kunst en fotografie zoals schilderijen, standbeelden, vintage foto’s & oude camera’s
 • Boeken en drukwerk zoals eerste edities en gehandtekende exemplaren
 • Concertaandenkens zoals platen, posters en handtekeningen
 • Kleding en accessoires zoals historische kleding en designerstukken
 • Miniatuurmodellen zoals modeltreinen of poppenhuizen
 • Sportaandenkens zoals voetbaltruitjes en gehandtekende items
 • Technologie & gadgets zoals vintage computers 

Eigenlijk kan je dus eender welke verzameling in een self-storage unit bewaren, zolang de items niet in strijd zijn met de opslagvoorwaarden van de firma. De meeste firma’s hanteren ongeveer dezelfde regels over de verboden goederen: 

 • Bederfelijke producten: voedsel, vloeistoffen en dierlijke producten zijn vaak niet toegestaan in een opslagruimte omdat ze kunnen bederven.
 • Gevaarlijke stoffen: brandbare, explosieve en giftige stoffen zijn verboden, net zoals items die geurhinder of rook kunnen veroorzaken.
 • Levende zaken: dieren en planten mogen niet gestockeerd worden
 • Illegale items 

Je mag echter niet vergeten om telkens de Algemene Voorwaarden van de firma goed na te lezen. Sommige firma’s laten het bijvoorbeeld niet toe om cash te stockeren, waardoor muntverzamelaars toch best navragen of ze de opslagruimte voor dat doel mogen gebruiken. 

Tips voor de opslag van je verzameling

We zijn er zeker van dat je zelf als de beste weet hoe je je verzameling moet bewaren, maar we geven je hieronder toch graag enkele specifieke self-storage tips mee. 

Kies de beste firma

Niet alle firma’s bieden dezelfde voorzieningen aan. Zorg ervoor dat je een gerenommeerde self storage kiest met een uitstekend beveiligingssysteem en temperatuurcontrole. Je wil voor je waardevolle voorwerpen natuurlijk geen vochtige omgeving. Bij self storages die ventilatie en verwarming voorzien zit je daarom goed.

Gebruik stevig inpakmateriaal

Om je spullen te kunnen verhuizen, is het cruciaal om kwalitatief inpakmateriaal te gebruiken. Gebruik bubbelplastic of oude kranten om alles veilig in te pakken. Kleinere items kunnen in dozen en voor de grotere items, zoals antieke meubels, kan je dekens gebruiken om ze te beschermen tegen stof, stoten en krassen.

Als je verzameling bestaat uit voorwerpen van meerdere groottes en vormen, heb je verschillende verhuisdozen nodig: grote dozen voor grote, lichte spullen en kleine dozen voor zwaardere, kleinere en delicate spullen. De juiste grootte gebruiken is van groot belang, want als je de dozen te zwaar laadt, loop je het risico dat ze scheuren.

Stapel de dozen voorzichtig

Kies een opslagruimte die groot genoeg is voor al je materiaal en waarin je nog steeds genoeg ruimte hebt om ongehinderd door te kunnen lopen. Zorg ervoor dat je de zwaardere dozen onderaan elke stapel zet om een stevige basis te creëren. Stapel de lichtere dozen niet te hoog op zodat ze niet kunnen omvallen.

Gebruik rekken in de opslagruimte 

Afzonderlijke rekken zijn een goed alternatief voor het stapelen van dozen. Ze zijn stabieler en verkleinen het risico dat je spullen geplet worden. Je kan ze na de opslagperiode nog steeds gebruiken om de items tentoon te stellen.

Stockeer je verzameling bij Storo Self-storage in België

dozen stapelen in een opslagruimte

Als je verzameling je erg dierbaar is, dan is Storo de go-to self storage in België. Onze topbeveiligde vestigingen in Antwerpen en West-Vlaanderen garanderen een veilige, nette en droge omgeving voor je waardevolle verzameling. We hebben verschillende formaten — van kleine units van 1m² voor een kleine verzameling tot grote units van 18m² voor je uitgebreide collectie. 

Ga naar ‘onze opslagruimtes’ voor alle verschillende formaten en prijzen of contacteer ons om de ideale ruimte te vinden voor jouw opslagbehoefte

Huur een opslagruimte

Huur een box

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.