Een productieve werkruimte creëren: deskundige ontwerptips en best practices voor een gerichte en efficiënte omgeving

24 mei, 2023
Door Storo
Een productieve werkruimte creëren: deskundige ontwerptips en best practices voor een gerichte en efficiënte omgeving

Een fijne en efficiënte werkruimte is belangrijk voor goede prestaties. Of je nu thuis werkt of op kantoor, een goede omgeving is cruciaal om je werk goed te kunnen doen. Wij hebben tips en advies voor het ontwerpen van zo'n werkruimte, zodat je productiever kunt werken.

De ideale werkomgeving

Om een productieve werkruimte te creëren, moet je eerst de perfecte locatie vinden. Hier zijn enkele factoren om in gedachten te houden als je een ruimte selecteert:

 • Als je thuis werkt, wijs dan een apart gedeelte van je huis toe dat uitsluitend voor werk is bestemd. Deze scheiding helpt een mentale grens te creëren tussen werk en vrije tijd, wat betere focus en productiviteit bevordert.
 • Vermijd drukke of lawaaierige gebieden, omdat deze kunnen afleiden en de concentratie kunnen belemmeren.

Investeren in comfortabel, ergonomisch meubilair

Comfort en ergonomie spelen een belangrijke rol bij het behouden van de productiviteit gedurende de dag.  Het is belangrijk om te investeren in meubels van hoge kwaliteit die een goede houding bevorderen en het risico op ongemak of blessures verminderen:

 •       Kies een ergonomische stoel die je rug, nek en schouders ondersteunt, zodat je gedurende langere tijd comfortabel kunt zitten.
 •       Overweeg een verstelbaar sta-bureau, zodat je een betere houding kunt aannemen en het risico op langdurig zitten kunt verminderen.

Optimale verlichting voor een heldere werkomgeving

Zorg voor de beste verlichting om productiviteit en efficiëntie te stimuleren:

 •       Plaats uw werkruimte in de buurt van ramen of dakramen voor natuurlijk licht.
 •       Gebruik extra verlichting, zoals bureaulampen of verstelbare vloerlampen, om vermoeide ogen te voorkomen en uw werkruimte goed verlicht te houden.
 •       Gebruik geen harde tl-verlichting, want deze kan hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken.

Organisatie: de sleutel tot een opgeruimde werkruimte

Een rommelige werkruimte kan afleiding, stress en verminderde productiviteit veroorzaken. Zorg voor een georganiseerde en nette omgeving:

 •       Ruim je werkruimte regelmatig op, gooi onnodige items weg en zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft.

 

 •       Houd je bureau netjes en je spullen georganiseerd door opslagoplossingen te gebruiken, zoals mappen, dienbladen en containers. Zo kun je je materialen gemakkelijk terugvinden wanneer je ze nodig hebt.[JDb|S1] 

Personal Touch voor een inspirerende sfeer

Door persoonlijke accenten in je werkruimte op te nemen, kan je je productiviteit vergroten. Overweeg elementen toe te voegen die je persoonlijkheid en interesses weerspiegelen:

 •       Plaats planten rond je werkruimte om de lucht te zuiveren, stress te verminderen en je humeur te verbeteren.
 •       Hang illustraties of motiverende citaten op die je inspireren en creativiteit aanwakkeren.
 •       Voeg familiefoto's of souvenirs toe om een warme, geruststellende sfeer te creëren die de focus bevordert.

 

Afleiding minimaliseren voor maximale productiviteit

Afleiding kan de grootste vijand van productiviteit zijn. Om een ​​omgeving te behouden die focus en efficiëntie ondersteunt:

 •       Schakel niet-essentiële meldingen op je apparaten uit om onderbrekingen te verminderen en de concentratie te behouden.
 •       Gebruik hoofdtelefoons of oordopjes om externe geluiden te blokkeren, vooral in rumoerige of gedeelde werkruimtes.
 •       Maak afspraken met je familieleden of huisgenoten om onderbrekingen tijdens werkuren te verminderen.

Het juiste kleurenschema selecteren

Kies een kleurenschema dat je helpt focussen en gemotiveerd te blijven wanneer je je werkruimte inricht. Kleur kan namelijk invloed hebben op je stemming en energieniveau.

 •       Overweeg tinten van blauw, groen of grijs, die bekend staan om het verbeteren van concentratie en het verminderen van stress.
 •       Als je van meer levendigheid houdt, voeg dan kleurrijke accessoires toe zoals bureau-opbergers, notitieboekjes of kunst aan de muur. Zorg er wel voor dat je niet te veel felle kleuren gebruikt, omdat dit juist kan afleiden.

Integratie van technologie en tools

Je kunt je werkruimte optimaliseren door gebruik te maken van technologie en tools die je werkprocessen stroomlijnen en de efficiëntie verhogen:

 •       Selecteer een computer, monitor en randapparatuur van hoge kwaliteit die voldoen aan jouw specifieke behoeften en voorkeuren.
 •       Gebruik software en apps die de productiviteit verhogen, zoals voor taakbeheer, urenregistratie en communicatie.
 •       Zorg dat oplaadkabels, adapters en andere accessoires netjes en gemakkelijk toegankelijk zijn.

Ergonomische accessoires voor een gezonde werkplek

Overweeg het gebruik van ergonomische accessoires om naast ergonomisch meubilair je gezondheid en welzijn op je werkplek te verbeteren:

 •       Verminder de belasting van je polsen en handen met behulp van een ergonomisch toetsenbord en muis.
 •       Minimaliseer nekklachten door je scherm op ooghoogte te plaatsen met behulp van een monitorstandaard of verstelbare arm.
 •       Bevorder een betere doorbloeding en verminder ongemak tijdens langdurig zitten of staan met behulp van een voetsteun of antivermoeidheidsmat.

Vaststelling van een routine en werkgewoonten

Het creëren van een productieve werkruimte is slechts een stukje van de puzzel; het vaststellen van gezonde werkgewoonten en -routines is even belangrijk:

 •       Zorg voor een consistente routine door vaste werktijden in te stellen en maak een duidelijk onderscheid tussen werk en privétijd.
 •       Neem regelmatig pauzes gedurende de dag om te stretchen, te wandelen of deel te nemen aan een korte niet-werkgerelateerde activiteit om je energie op te laden en je productiviteit op peil te houden.
 •       Prioriteer je taken en stel dagelijkse of wekelijkse doelen om jezelf gemotiveerd en op het goede spoor te houden.

Mindfulness en stressverminderingstechnieken

 Het behouden van een gefocuste en productieve werkruimte omvat ook het beheersen van stress en het cultiveren van mindfulness. Hier zijn enkele tips:

 •       Oefen tijdens pauzes diepe ademhalingsoefeningen, meditatie of andere mindfulness-technieken om de focus te verbeteren en stress te verminderen.

Houd een notitieblok bij de hand om gedachten, ideeën of zorgen op te schrijven die zich gedurende de dag kunnen voordoen om je hoofd leeg en op orde te houden. [JDb|S2] 

 •       Voeg elementen van biophilic design toe, zoals natuurlijke materialen en uitzicht op de natuur, om een rustgevende omgeving te creëren.

Door deze tips te implementeren kan je je  werkruimte transformeren in een oase van productiviteit, focus en efficiëntie. Het is belangrijk om je persoonlijkheid en werkstijl te integreren in je werkruimte, terwijl je toch een professionele sfeer behoudt. Met een goed ontworpen en georganiseerde omgeving ben je beter uitgerust om dagelijkse uitdagingen aan te gaan en je doelen te bereiken.  Neem vandaag nog de eerste stap naar het creëren van je ideale werkruimte en pluk de vruchten van verbeterde focus en productiviteit.

Als je behoefte hebt aan meer ruimte om je ideale werkruimte te creëren, aarzel dan niet om contact op te nemen met Storo!

Huur een opslagruimte

Huur een box

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.