Verhuizen naar Roeselare - leer de stad kennen!

11 maart, 2024
Door Storo
Verhuizen naar Roeselare - leer de stad kennen!

Ben je van plan om van het historische Roeselare je nieuwe thuis te maken? Door zijn naadloze mix van cultureel erfgoed en de bloeiende economie is het geen wonder dat deze pittoreske Vlaamse stad je naar zijn deur heeft gelokt. In deze blog vind je leuke weetjes over Roeselare en geven we je nog enkele tips mee.

Achtergrond

Roeselare is een Belgische stad in West-Vlaanderen en omvat de deelgemeenten Beveren, Oekene en Rumbeke. Met een oppervlakte van 6000 ha huisvest Roeselare meer dan 66.000 inwoners. De naam van de stad komt van de Germaanse woorden roes (riet) en laar (open plek), wat verwijst naar de historische roots van Roeselare als een moerassig gebied op een open plek in het bos. 

Transport

Roeselare is een vrij toegankelijke stad. Je kan je er te voet of met de fiets veilig voortbewegen. Voor langere afstanden kan je rekenen op de bussen van De Lijn. Roeselare heeft ook een treinstation op wandelafstand van het centrum om gemakkelijk naar de andere Belgische steden te kunnen reizen.

Vrije tijd 

Roselare

Je kan in Roeselare voor ieder wat wils vinden. Of je nu een koersfanaat, geschiedenisliefhebber of natuurmens bent, de stad heeft voor iedereen wel een activiteit te bieden.

Leer alles over de koers

Roeselare staat bekend om de koers en dat valt ook aan het straatbeeld te zien. Monumenten ter ere van de sport, straatnamen gebaseerd op beroemde wielrenners, een muurschildering van Jean-Pierre Monseré en een standbeeld van Odiel Defraeye fleuren de straten op.

Ben je een grote koersliefhebber, dan moet je het wielermuseum KOERS zeker op je lijstje zetten. Je leert er alles over de geschiedenis van de Belgische wielersport en kan er meer dan 300 fietsen en fietsaccessoires bewonderen. Als je zelf graag op de fiets springt, is het museum de perfecte uitvalsbasis voor een fietstocht. Je kan er fietsen huren en er zijn zelfs lockers en douches aanwezig. Passeer zeker langs wielerpiste Defraeye-Sercu en sluit de activiteit af met een drankje in het 'KOERSkaffee' van het museum.

Ontdek de historische architectuur 

De charme van Roeselare wordt grotendeels veroorzaakt door de prachtige architectuur. Het stadhuis valt op door de Rococostijl, waarbij de oudste delen teruggaan tot 1700. Het belfort, toegevoegd aan het stadhuis in 1924, werd samen met 55 andere belforttorens in België en Frankrijk mee op de lijst van UNESCO werelderfgoed gezet.

Het neogotische kunst- en erfgoedhuis Ter Posterie heeft al verschillende doelen gehad. Het deed anderhalve eeuw dienst als gevangenis, en werd in 1903 getransformeerd tot een postgebouw om de buurt wat te verfraaien. Nadien werd het gebruikt voor tentoonstellingen, als archief, als infocentrum en zelfs als opslagplaats voor items uit het wielermuseum KOERS. Sinds 2018 is het gebouw voorbehouden voor tentoonstellingen over hedendaagse kunst en het erfgoed van Roeselare.

De gotische Sint-Michielskerk bestaat al sinds de middeleeuwen, maar werd in de 15e eeuw heropgebouwd na een desastreuze brand. Je kan het klokkenmuseum in de toren van de kerk bezoeken en de barokke preekstoel, het doopvont, het indrukwekkende orgel en de verschillende schilderijen bezichtigen.

Tenslotte mogen we niet vergeten om het kasteel van Rumbeke, een van de oudste renaissancekastelen van België, te vermelden. Het grootste deel van het kasteel werd gebouwd in het begin van de jaren 1500. Boudewijn I en Judith Van West-Francië, later de eerste graaf en gravin van Vlaanderen, zouden echter al in de 9e eeuw hun intrek hebben genomen in wat er toen al stond. Daarom wordt het kasteel ook wel ‘de wieg van Vlaanderen’ genoemd. 

Proef van Rodenbach

Roeselare staat bekend om zijn typische roodbruine bier Rodenbach. Je vindt in de Spanjestraat brouwerij Rodenbach, waar je kan genieten van een gegidste tour door het brouwproces en de vatengalerijen. Je leert over de geschiedenis van de brouwerij en over hun verschillende bieren. Natuurlijk kunnen proevertjes daarbij niet ontbreken. 

Rodenbach drinken in Roeselare

Geniet van het groen

Ben je meer op zoek naar activiteiten voor het hele gezin, dan kan je steeds in de verschillende parken terecht. Het stadspark omvat het Sint-Sebastiaanspark, het Geitepark, de Grote Bassin en het Noordhof. Het zijn fantastische plaatsen om tot rust te komen. Je kan roeibootjes huren om op de Grote Bassin rond te varen of op de oevers genieten van een gezellige picknick. 

Wil je echt ontsnappen uit de stad, dan kan je steeds kiezen voor een wandeling in het Krommebeekbos of het Bergmolenbos. Deze plaatsen zijn ideaal voor een natuurwandeling en de vele speelpleintjes houden ook de jongsten geboeid. 

Bereid je voor op je verhuizing naar Roeselare

Een opslagruimte huren tijdens een verhuizing

Verhuizen brengt veel administratieve rompslomp met zich mee: het nieuwe huis in orde brengen, verschillende diensten op de hoogte brengen, je kinderen op een school inschrijven en ga zo maar door. Als er een manier is om die dingen makkelijker te maken, dan moet je die kans grijpen.

Wij geven hier alvast een goede tip mee: huur tijdelijk een opslagruimte om alvast een deel van de verhuisstress weg te nemen. Geef jezelf de tijd om je nieuwe thuis rustig op orde te stellen en stockeer de minst belangrijke spullen tijdelijk in een opslagruimte. Je kan zelfs voor de verhuis al beginnen stockeren zodat je niet alles in één keer moet verhuizen.

Bij STORO hebben we opslagruimtes van 1 m² tot 70 m² beschikbaar in onze gloednieuwe vestiging in Roeselare. Ideaal om je verhuis te ondersteunen en om de overgang naar een nieuwe stad makkelijker te maken. Contacteer ons via roeselare@storo.be of 03 376 07 60 voor meer informatie of boek je box eenvoudig online

We heten je graag welkom in Roeselare!
Huur een opslagruimte

Huur een box

Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen