Het juiste inpakmateriaal uitkiezen

13 februari, 2024
Door Storo
Het juiste inpakmateriaal uitkiezen

Als je voor het eerst je spullen opslaat in een opslagruimte, vraag je je misschien af welk inpakmateriaal je het beste kunt gebruiken om je spullen tegen schade te beschermen. Heb je kartonnen dozen nodig of komen plastic of metalen bakken beter van pas?

De dozen die je kiest, moeten de levensduur van je spullen verlengen. Het is belangrijk om inpakmateriaal te gebruiken dat speciaal ontworpen is voor het item dat je wilt opslaan. Daarom bekijken we in deze blog het belangrijkste inpakmateriaal en hun doeleinden. We geven je ook graag enkele tips mee over hoe je je spullen efficiënt kan opbergen.

Soorten inpakmateriaal 

Plastic bakken 

Plastic bakken zijn ideaal voor seizoensgebonden spullen zoals decoratie, kleding en lakens. Kies voor doorzichtige bakken zodat je de inhoud gemakkelijk van elkaar kan onderscheiden en labelen. Gebruik een deksel om de inhoud te beschermen tegen stof en ongedierte.

Magazijnbakken

Magazijnbakken zijn speciaal ontworpen om een zware inhoud te kunnen dragen terwijl ze toch compact opgeruimd kunnen worden. De deksels van de bakken hangen vast met scharnieren of zijn gemakkelijk te verwijderen. Ze zijn beschikbaar in alle vormen en maten om alle mogelijke producten op te slaan.

Er zijn verschillende soorten magazijnbakken. Sommige zijn bestand tegen vervorming, roest en versplintering. Andere staan dan weer bekend om hun isolerende eigenschappen. Er zijn soorten die je gemakkelijk kunt inklappen en opruimen terwijl andere bakken gemakkelijk op elkaar te stapelen zijn om ruimte te besparen. 

Verhuisdozen voor kleding

Deze dozen zijn speciaal ontworpen om kleding in te hangen. Je kan je hemden en jurken op kapstokken hangen en ze aan de stang in de doos hangen. Zo blijven ze beschermd tegen motten en kreuken zodat je achteraf van heel wat strijkwerk wordt bespaard.

Garderobedozen zijn er ook in verschillende vormen en maten. In sommige gevallen heb je geen stang om de kleding aan te hangen maar moet je de kleren plat op elkaar stapelen. De dozen kunnen ook erg van formaat verschillen of speciaal ontworpen zijn voor één soort kleding, zoals dozen voor kostuums. 

Stoffen manden

Stoffen manden zijn ideaal om andere stoffen items te bewaren. Het zijn lichte en luchtdoorlatende opslagmaterialen en je kan ze bijvoorbeeld gebruiken om de knuffels van je kinderen, sportkleding en kampeermateriaal te bewaren. Door stoffen manden te gebruiken minimaliseer je de kans op ophoping van vocht. 

Zuurvrije archiefdozen

Voor belangrijke documenten of oude foto’s is het van groot belang dat het opbergmateriaal geen zuur bevat, zodat er geen beschadiging of vervaging kan optreden. Kies dus voor een zuurvrije archiefdoos in plaats van een standaard kartonnen doos.

Je mag dus niet onderschatten hoe belangrijk het voor je spullen is om alles in een geschikte doos in te pakken. Zo zijn je spullen langer beschermd en kan je de opslagruimte ten volste benutten.

6 tips voor het uitkiezen van het juiste inpakmateriaal

1. Gebruik stevige dozen en bakken 

Gebruik bij voorkeur stevige plastic en kartonnen dozen die op elkaar gestapeld kunnen worden zonder in te deuken of om te vallen. Je kan de dozen eventueel verstevigen met extra karton langs de kanten.

2. Bescherm delicate items  

Pak fragiele items, zoals lampen, vazen en spiegels goed in met bubbelplastiek, oude kranten of keukenrol. Schrijf er voor de zekerheid de naam van het voorwerp op zodat je weet dat je er voorzichtig mee moet zijn. 

3. Denk aan waterproof inpakmateriaal 

Voor buitenmateriaal, belangrijke documenten en elektronica kan je best waterproof inpakmateriaal, zoals plastic bakken met rubberen afsluiting, gebruiken zodat er nergens vocht in kan sijpelen. Schade of roest voorkomen is bij deze spullen van groot belang.

4. Tape de dozen goed dicht

Dichtgetapete dozen met Storotape

Gebruik stevige tape, bedoeld voor verpakken en opslag, om de dozen goed dicht te plakken. Gewone huishoudplakband zal zijn kleefkracht na verloop van tijd verliezen door temperatuurwisselingen of stof. Vergeet daarbij de hoeken van de dozen niet dicht te plakken.

5. Gebruik droogmiddel 

Je kan een vochtopnemend zakje droogmiddel in de opbergdozen met machineonderdelen, apparatuur of kleding leggen om ze te beschermen tegen schimmel en vocht.

6. Maak losse spullen goed vast

Houd losse onderdelen, zoals klapstoelen, bezemstelen en kapstokken goed bij elkaar met stevige tape of touw. Zo kunnen ze geen schade aan andere voorwerpen aanrichten en kan je ze niet kwijtraken.

Opslagtips

We geven je nog enkele algemene tips mee die je kan gebruiken bij het organiseren van je opslagruimte:

  • Geef alle dozen een label en stel een inventarislijst op.
  • Bescherm delicate items met bubbelplastiek, dekens of krantenpapier. 
  • Stapel eerst de zware dozen en dan pas de lichte dozen.
  • Steek de dozen niet te vol, zodat ze niet doorscheuren.
  • Verzamel kleine items zoals vijzen of bouten in een apart zakje of doosje.

Bij Storo kan je niet alleen een opslagruimte huren, maar ook dozen en tape aankopen. Contacteer ons op 03 376 07 60 of info@storo.be bij interesse of koop de dozen aan tijdens het boeken van een opslagruimte.. 

Huur een opslagruimte

Huur een box

Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen